Winterlezing: Oude bomen en levende fossielen

Traditiegetrouw geeft Gert Fortgens, de directeur en hortulanus van Trompenburg Tuinen en Arboretum rond deze tijd zijn beroemde Winterlezing. In een gezellige setting mét publiek vertelt hij dan schitterend over een onderwerp dat speelt of hem bezighoudt.

Zo ook dit jaar. Maar dit kan natuurlijk niet live en daarom is de lezing opgenomen en online beschikbaar gemaakt. Vanaf zaterdag 13 februari om 14:00 uur kunt u tegen betaling van slechts € 4,50 genieten van een online lezing op YouTube.

Klik hier om uw toegangslink voor deze thuislezing te bestellen.

Oude bomen, levende fossielen.

Wanneer is een boom oud? Bij Trompenburg hebben we inlandse eiken van ongeveer 200 jaar oud. Maar in de Sierra Nevada zijn levende (!) bomen te vinden van een paar duizend jaar oud! En dood hout kan vele duizenden tot miljoenen jaren oud zijn. Van dit fossiele hout kan aan de hand van de houtstructuur veelal nog worden vastgesteld tot welk boomgeslacht het behoorde. Van tal van bomen die verspreid over de aarde zijn aantroffen als fossiel is het verspreidingsgebied in de loop van miljoenen jaren soms beperkt tot een heel klein gebiedje. Maar … nakomelingen van sommige ‘levende fossielen’ blijken ook nu prima te gedijen. Bijvoorbeeld gebroederlijk naast elkaar in Trompenburg.

Hoe kan dat? En wat heeft het (veranderende) klimaat hiermee vandoen? Dit en nog veel meer kunt u zien in de bijna één uur durende Winterlezing. Voor slechts € 4,50 weet u straks alles over deze bijzondere materie!