Wijkraad laat Kralingse vlag wapperen

Kralingen heeft een eigen, kenmerkende vlag. Dankzij een initiatief van wijkraadslid Joey Engelen is de kans groot dat je ‘m straks op meerdere plekken in de wijk ziet wapperen.

Op het Noordereiland hebben ze al een tijdje een eigen vlag. En dat inspireerde wijkraadslid Joey Engelen. ‘Zo’n vlag geeft een stukje herkenbaarheid, je ziet meteen: hey, ik ben op het Noordereiland.’ Vandaar dat hij aan zijn mede-wijkraadsleden voorstelde om ook de Kralingse vlag nieuw leven in te blazen. Als een symbool van eenheid en saamhorigheid.

‘De buurten Kralingen-Oost, Kralingen-West, De Esch en Struisenburg hebben allen een eigen karakter. Tegelijkertijd vormen we samen één Kralingen, we horen bij elkaar. Met de Kralingse vlag laat je de verbinding zien.’ Oud-burgemeester Ivo Opstelten had de eer om het ‘eerste exemplaar’ in ontvangst te nemen. De vlag wappert nu in zijn voortuin.

Ster
De vlag bevat een achtpuntige, rode ster; een symbool dat al honderden jaren aan Kralingen is verbonden. Er bestaat een mooie uitdrukking: zo oud als de weg naar Kralingen. Maar de ster is nóg ouder, zegt Joey met een knipoog. ‘Niet voor niets zijn er overal in Kralingen ‘sterren’ te zien, op gevels en in tal van logo’s van verenigingen en bedrijven.’

De wijkraad hoopt dat de Kralingse vlag straks vele gevels siert. Vooralsnog zijn er honderd stuks besteld. De wens is dat de verenigingen in de wijk de vlag aan hun panden hangen en dat ook bekende locaties worden gesierd. ‘Tot nu toe krijg ik alleen maar positieve reacties’, zegt Joey. ‘Maar, het is natuurlijk wel afwachten of we ze alle honderd kwijtraken. Ik ben er zelf heel enthousiast over en ik hoop dat anderen dat ook worden. Het zou heel tof zijn als de trotse inwoners, want dat zijn we wel, bij het zien van de vlag denken; ja, ik ben weer thuis in mijn oude en vertrouwde Kralingen.’

Kralingers die ook graag een gratis vlag (en vlaggenstok) willen ontvangen, kunnen Joey Engelen een e-mail met daarin het adres sturen: jjf.engelen@wijkraadrotterdam.nl.