Er is in Rotterdam vogelgriep geconstateerd, door de Vogelklas Karel Schot. Dit is afkomstig van wilde vogels en is zeer besmettelijk. Vogels worden ernstig ziek en sterven meestal. In Noord Nederland is er al een aantal weken sprake van een uitbraak van vogelgriep en het lijkt erop dat het ook onze regio bereikt heeft. De communicatie hierover, zowel intern als extern, is in uitvoering/voorbereiding. Er is ook overleg met de GGD geweest omdat vogelgriep een zoönose is en potentieel overdraagbaar op mensen.

De vogelgriepvariant die aangetroffen is, is zeer waarschijnlijk H5N8 en deze variant is niet overdraagbaar op mensen. Desondanks moeten mensen geen zieke of dode dieren aanraken. Als er door burgers of medewerkers dode vogels gevonden worden, moet men een MSB-melding aanmaken zodat de kadavers opgehaald kunnen worden. Dit kan in de categorie dode vogels. De boswachterij verzorgt dit, samen met de Dierenambulance Rotterdam (DAR). Het gaat op dit moment nog om zeer kleine aantallen en hopelijk blijft het zo klein, maar gezien de besmettelijkheid van het virus verwacht ik dat niet. We hebben de kinderboerderijen, dierenambulances, Blijdorp en Stichting Natuurstad inmiddels ingelicht.

De GGD zorgt voor communicatie naar bewoners en regiogemeenten en is ook bereikbaar voor specifieke vragen over gezondheidsrisico’s. Voor ons eigen werkproces m.b.t. kadavers is Peter Muilwijk (plaagdierbeheersing) aanspreekpunt.

Informatie van de rijksoverheid:
https://www.nvwa.nl/onderwerpen/vogelgriep-preventie-en-bestrijding/vraag-en-antwoord
https://www.rivm.nl/aviare-influenza