Megakap in Kralingse Bos: 249 essen dood (uit Algemeen Dagblad)

Het Kralingse Bos verliest 249 van zijn essen. Deze zijn zo aangetast door de essentaksterfte dat ze niet meer gered konden worden.
Omdat ze makkelijk kunnen omvallen, zijn ze gevaarlijk. Vanaf eind deze maand worden de bomen in vier weken tijd gekapt waarna ze een tweede leven krijgen. Als ‘parkeerstam’ om de parkeerplaatsen op de Beatrixlaan, ook in het bos, af te bakenen. Overal in Nederland zorgt de essentaksterfte voor grote problemen. Zo kapte Staatsbosbeheer eerder dit jaar in recreatiegebied De Rottemeren inderhaast bomen om die zó ziek waren dat ze spontaan konden omvallen.Gemeentelijke bomenexperts inspecteerden onlangs de essen in het Kralingse Bos. Ook hier bleek de boomziekte, die wordt veroorzaakt door de schimmel Hymenoscyphus fraxineus, hard te hebben toegeslagen. De dode essen worden, omdat zij bij het omvallen op wegen of paden terecht kunnen komen, nu voor de veiligheid gerooid. De bomen en andere planten om de dode essen heen blijven zoveel mogelijk staan. ,,Zo krijgen die een kans om uit te groeien, daarmee blijft het groene beeld bestaan”, aldus de gemeente.

Het gerooide hout keert terug in het Kralingse Bos. De stammen vervangen de huidige stammen die bij de parkeerstroken langs de Beatrixlaan liggen.