Kralingse Bos voor gevorderden
Natuurkenner Marius Huender en historicus Dik Vuik werken sinds 2017 aan het in kaart brengen van de cultuurhistorie en de natuurwaarde van het Kralingse Bos en de Kralingse Plas. Ze geven al meerdere jaren rondleidingen en nu is er ook een tijdschrift over bos en plas verschenen.
“We zijn allebei al jaren met het bos vergroeid”, zeggen Marius Huender en Dik Vuik. Huender is bijna twintig jaar betrokken bij de vrijwilligersgroep die wekelijks natuurwerk in het bos verricht. En Vuik groeide op in Kralingen en kwam er vanaf zijn prille jaren als bezoeker. De twee begonnen in 2017 materiaal te verzamelen over het bos, met als doel rondleidingen over zowel natuur als geschiedenis te gaan geven. Dat laatste doel is inmiddels ook al ingezet met try-outs tijdens onder meer Parkenmaand in 2021, waarbij deelnemers onderweg ook historisch beeldmateriaal kregen te zien. Gaandeweg kwamen ze de afgelopen jaren tot de conclusie dat er zoveel materiaal is over het bos en de plas, dat er zowel een tijdschrift als een boek over het onderwerp nodig zouden zijn om de gehele geschiedenis van dit deel van Rotterdam te beschrijven.
‘Uniek stuk landschap’
“Het landschap verandert op deze plek al eeuwen en is het meest veranderde en gebruikte stukje landschap van heel Zuid-Holland”, stellen Huender en Vuik. “Je moet die hele ontwikkeling kennen om te beseffen hoe waardevol het bos en de plas zijn.”
Het tijdschrift is net verschenen, met daarnaast een bij horeca in het bos verspreide gloednieuwe kaart van het bos met alle attracties en op de achterzijde een beknopte tijdlijn over de ontwikkeling ervan. Het tijdschrift en de kaart zijn tot stand gekomen door bijdragen van de inmiddels opgeheven Gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk en van het Rotterdams Milieucentrum.
“Ook het tijdschrift is gratis beschikbaar, zolang de voorraad strekt. Het ligt bij boekhandel Amesz, lectuurwinkel Veenstra en bij alle horecazaken in het bos. We willen hiermee vooral de kennis over en interesse in het Kralingse Bos vergroten, want veel bezoekers weten nauwelijks hoe uniek dat stuk landschap is. We organiseren dit jaar weer rondleidingen en geven ook lezingen, zoals op donderdag 9 juni bij galerie en erfgoedlab DIG IT UP aan de Nieuwe Binnenweg. Bezoekers krijgen dan een tijdschrift mee.”
Crowdfunding voor boek
Het laatste grote doel van het project is nu een boek waarin de complete geschiedenis en natuurontwikkeling zeer gedetailleerd wordt beschreven, van het oorspronkelijke veenlandschap tot de toekomst met onder meer de aansluiting van een nieuwe woonwijk naast het bos. Daarnaast wordt een expositie bij DIG IT UP gepland, medio voorjaar 2023. Met het tijdschrift wordt een oproep verspreid om vast in te tekenen voor het boek en zo de nog te starten productie daarvan, later dit jaar, te ondersteunen.
Huender en Vuik zijn overtuigd van het belang van zo’n boek. “Er zijn nog zoveel onbeschreven anekdotes en onbekende verhalen te vertellen. Dat moet een plek krijgen. We betrekken ook graag reacties of foto’s van Rotterdammers bij de inhoud, dus schroom niet om contact met ons op te nemen. We hebben al van enkele mensen uniek materiaal verkregen. Het moet echt een boek voor alle Rotterdammers worden.”
Voor meer informatie over het intekenen op het boek of het delen van historisch materiaal met de schrijvers kan contact worden opgenomen per mail: dikvuik@gmail.com.
Lees hier de crowdfundingsbrief >brief_Kralbos
Voor de redactie
Voor meer informatie:
Marius Huender 06-1508.4693
Dik Vuik 06-1008.0405