Kralingeroord
Op zondag 26 juni vindt om 15.00 uur in het pompgebouw (Rijnwaterstraat 11) een lezing en presentatie plaats waar historicus Dik Vuik het verhaal over Kralingeroord toelicht. Tijdens de presentatie zal beeldmateriaal van de kunstwerken voor de eerste keer is te zien zijn.

Voorhoeve van Muyden ‘meest geschilderde boerderij ooit’
Op zaterdag 2 juli opent bij Galerie Kralingen de expositie ‘Kralingeroord in beeld’. De expositie is een initiatief naar aanleiding van de naderende sloop van de Voorhoeve van Muyden, een van de laatste boerderijen in de polder bij de wijk De Esch. Op zondag 26 juni vindt in het pompgebouw in De Esch een voorpresentatie plaats.
De naam Kralingeroord kwam al in de 15e eeuw voor, het was een buurtschap langs de Nesserdijk aan de Nieuwe Maas. Hoewel Kralingen zich daarna ontwikkelde tot een dorp in het achterland, op de plek waar nu begraafplaats Oud Kralingen is te vinden, bleef de bewoning langs de dijk eeuwenlang bestaan. Er was een kapel, er stonden tientallen dijkhuizen en in de polder achter de dijk waren verschillende buitenhuizen en boerderijen te vinden. In de jaren zestig werd de meeste bebouwing gesloopt, enerzijds door de dijkverhoging na de Watersnood van 1953 en ook door de aanleg van de Van Brienenoordburg.

Het vergeten verhaal van een woongemeenschap
Op dit moment zijn er nog enkele boerderijen, een woonhuis en een voormalige school langs de Nesserdijk te vinden. De boerderij ‘Voorhoeve van Muyden’, langs het Toepad staat al jaren leeg en wordt binnenkort gesloopt ten behoeve van een uitbreiding van de Van Ghent kazerne. Een monumentenaanvraag van historisch genootschap Roterodamum werd daarom afgelopen jaar afgewezen. Maar dat werd wel de aanleiding voor een bijzonder cultuurhistorisch project. Tien kunstenaars hebben de afgelopen maanden kunstwerken gemaakt over de voorhoeve en dat werk is straks te zien in Galerie Kralingen, aangevuld met het historische verhaal over Kralingeroord en de vergeten betekenis van deze voormalige woongemeenschap bij de polder in De Esch.

Voorpresentatie zondag in het pompgebouw
De voorhoeve is geschilderd en getekend door Willem Bijl, Hella de Boo, Vera Harmsen, Willem van Hest, Frans Jonker, Wouter Springer, Rosa Stalenhoef, Els van Teeffelen, Diet van Velzel en Jan Wagner. Bij elkaar hebben zij tientallen kunstwerken gemaakt en zo is de voorhoeve wellicht de meest geschilderde en getekende boerderij ooit geworden. Een passend eerbetoon aan een historisch complex dat gaat verdwijnen.
Op zondag 26 juni vindt om 15.00 uur in het pompgebouw (Rijnwaterstraat 11) een lezing en presentatie plaats waarbij beeldmateriaal van de kunstwerken voor de eerste keer is te zien en waar historicus Dik Vuik het verhaal over Kralingeroord toelicht. De echte kunstwerken worden geëxposeerd in Galerie Kralingen, aan ’s Lands Werf 121 bij het Boerengat. Die expositie wordt geopend op zaterdag 2 juli om 15.00 uur, opgeluisterd door accordeonist Jeroen Dikkers. Bezoekers zijn van harte welkom bij zowel de presentatie in het pompgebouw als de opening in Galerie Kralingen. Later deze zomer komt er nog een eenmalig tijdschrift uit over de geschiedenis van Kralingeroord.

Voor de redactie
Voor meer informatie:
Dik Vuik 06-1008.0405 / dikvuik@gmail.com